Ekspozycja Browarnicza nawiązuje do bogatych tradycji sztuki piwowarskich w naszym regionie datujących się od 1525 r. kiedy król Zygmunt I Stary wydał przywilej o prawie warzenia piwa w mieście oraz „zabronił szynkować piwo i inne trunki w odległości mniejszej niż mila od granic miasta”. Ówczesny browar znajdował się na terenie obecnego kompleksu Dworu Starościńskiego. Jego losy były bardzo burzliwe, wielokrotnie niszczony i odbudowywany w wiekach XVII i XVIII, nie zachowały się po nim żadne ślady materialne. W klasztorze OO. Bernardynów również warzono piwo. Ciekawostką jest fakt, iż Tomasz Michałek, któremu końcem XVI w. objawiła się Matka Boża był lokalnym piwowarem.
Piwa leżajskie były doceniane w całym regionie od Lwowa po Kraków. Browar miejski, którego dzierżawcą był na przełomie XIX i XX w. Feiwel Stolbach spłonął w trakcie pożaru miasta w 1906 r. był ulokowany nieopodal Rynku przy ul. Mickiewicza. Rolę lokalnego dostawcy przejął browar w Łańcucie, należący do hrabiów Potockich. Początkiem lat 70. XX w. odkryto na Leżajszczyźnie źródła wody idealnej do produkcji piwa. Pochodzi ona z pokładów oligoceńskich ery kenozoicznej i charakteryzuje się dużą zawartością wapnia i magnezu. Z uwagi na jej jakość i bliskość upraw jęczmienia i chmielu na Lubelszczyźnie, zapadła decyzja o budowie jednego z największych browarów w Polsce.
W 1974 r. rozpoczęto budowę nowoczesnego zakładu, a na przełomie 1977/78 r. pierwsze piwo zostało rozlane do butelek. Zakłady Piwowarskie zostały wkrótce jednym z wiodących producentów piwa w Polsce.
Kultowy utwór grupy rockowej z Rzeszowa „Wańka Wstańka” z 1987 r. pt. „Leżajski Full” zdobył ogromną popularność wśród słuchaczy. W 1999 r. Browar w Leżajsku wszedł w skład Grupy Żywiec S.A. , która została przejęta przez holenderki koncern Heineken. Obecnie marka Leżajsk jest tzw. piwem regionalnym skierowanym głównie na rynek płd. wsch. Polski. Ponadto produkowane są takie gatunki jak Warka i Tatra.
Na przełomie 2007/08 r. z inicjatywy władz Powiatu Leżajskiego i Browaru Leżajsk powzięto pomysł o utworzeniu na terenie nowo powstającego Muzeum Ziemi Leżajskiej stałej wystawy o historii piwowarstwa. Od samego początku ta wystawa cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem wśród zwiedzających, którzy poprzez projekcje filmowe nie tylko poznają dzieje warzenia piwa na świecie i w naszym regionie ale również mogą skosztować „złotego trunku”.
Przeprowadzona w 2020 r. modernizacja wystawy m.in. polegała na uporządkowaniu tematycznym i zmianie kolorystyki wnętrz, która jest odzwierciedleniem palety barw (panton) marki Leżajsk Pełne.
Ponadto wystawa obrazuje proces produkcji złotego trunku, przedstawia niezwykłe eksponaty związane z historią piwowarstwa tj. kufle, gadżety, etykiety i główne nagrody które zdobył leżajski browar – większość zdeponowanych zostało przez Pana Adama Dąbka leżajskiego birofila; osoby, która zarówno uczestniczyła w budowie Browaru Leżajsk jak też pracowała w nim jako piwowar przez 35 lat. Wystawa jest sukcesywnie powiększana o najnowsze pamiątki. Najstarszy eksponat – silnik parowy wyprodukowano w 1897 r. i przekazany został przez koncern Heinekena. W pierwszej połowie XX w. był on źródłem energii w browarze Brunnle w miejscowości Lahr (Niemcy). Obecnie jest uruchamiany przez silnik elektryczny i wzbudza podziw wśród naszych gości.
Zwiedzanie ekspozycji odbywa się z przewodnikiem i trwa ok. 40 minut.
Wystawa jest utrzymywana ze środków finansowych Powiatu Leżajskiego oraz współfinansowana przez Browar Leżajsk.